press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/2

Houthalen-Helchteren

Jos Tysmans, brancardier aan het Ijzerfront

Op erfgoeddag 2018 opende de tentoonstelling Jos Tysmans, brancardier aan het Ijzerfront.

 

Kunstenaar Jos Tysmans was brancardier tijdens de eerste wereldoorlog en diende aan het Ijzerfront. De Stichting Jos Tysmans bewaart een hele collectie aan historisch materiaal over Tysmans uit deze periode: postkaarten van en naar familie en vrienden, foto's, tekeningen, schilderijen, frontblaadjes, schetsen...

Wat de Stichting Jos Tysmans nog niet wist, is waar deze foto's en tekeningen gemaakt zijn. En naar waar stuurde zijn familie hun brieven op? Welke boerderijen staan op de tekeningen van Jos Tysmans? Op welke plaatsen heeft hij exact de oorlog beleefd? 

Om een antwoord te vinden op deze vragen schakelden de gemeente Houthalen-Helchteren en de Stichting Jos Tysmans Dépot d'Histoires in. Wij gingen op zoek naar het soldatendossier van Tysmans in Evere, onderzochten de archieven van zijn divisies in Brussel,  consulteerden het archief van een universiteit uit Californië en namen het volledige archief van de Stichting Jos Tysmans door. 

Dit resulteerde in een uitgebreide databank met informatie, een tijdslijn waarop de activiteiten van Tysmans staan en veel andere informatie waarmee we een prachtige tentoonstelling konden maken.

De tentoonstelling is te bezoeken in het NAC in Houthalen tot 15 september 2018. Daarna reist de tentoonstelling door naar Sint-Truiden, waar Tysmans een deel van zijn leven doorbracht. Uiteindelijk brengt de tentoonstelling een bezoek aan Hemiksem, de geboorteplaats van Jos Tysmans.